Geschiedenis Kerken Wittevrouweveld | Wyckerveld

Pasen+006.jpg

Kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes

'Hoe kunt u zo'n grote en zware taak leggen op de schouders van zo'n klein pastoortje.'

Zo reageerde pastoor J. Jacobs, toen de bisschop van Roermond, mgr. Schrijnen hem op 29 september 1923 opdroeg een nieuwe parochie in Wittevrouwenveld te stichten. Pastoor Jacobs kocht in Rotterdam een houten noodkerk die in twee scheepsladingen naar Maastricht werd gevaren. Deken Receveur van Wyck zegende de noodkerk in op palmzondag 1924. Pastoor Jacobs had bij het storten van de betonnen fundering persoonlijk achter de kruiwagen gelopen.
In 1933 kwam in Berg en Terblijt een kerk gereed, ontworpen door architect Frits Peutz. Zo’n kerk, opgetrokken met mergel en Kunrader steen, wilde pastoor Jacobs ook maar dan in het groot. In mei 1936 had de aanbesteding plaats van de nieuwe kerk, ontworpen door Peutz. Bouwmaterialen: Sibber mergel en Kunrader steen voor het basement. Voor fl. 76.663 werd de bouw gegund aan de Gebr. Bronswaer. Mgr. Lemmens legde op 26 februari 1937 de eerste steen en een jaar later, op 14 april (Witte Donderdag) 1938, zegende pastoor Jacobs de kerk van Wittevrouwenveld in, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes.

Aan het eind van de vorige eeuw fuseerde de O.L.V. van Lourdesparochie met de parochie van de H. Familie van Wyckerveld en enige jaren later later met de H. Guliëlmusparochie. De H. Familiekerk aan het Old Hickoryplein moest in 1999 worden afgebroken.

De huidige pastoor Mattie Jeukens ofm werd op 1 november 2004 tot pastoor benoemd van de Parochie H. Familie, de Onze Lieve Vrouw van Lourdes en de H. Guliëlmus. 

Leestip
Meer informatie over geschiedenis van kerk en parochie in het boekje:
Pellemans, R. A. M. (2020). Hart voor de wijk: Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk Wittevrouwenveld - Wyckerpoort Maastricht. Parochie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. ISBN 978-94-92741-47-9

HFamilie.jpg

Kerk van de Heilige Familie

De kerk van de H. Familie aan het Old Hickoryplein (Wyckerpoort) was een ontwerp van de Maastrichtse architect Theo Boosten. De parochie van de H. Familie werd in april 1949 opgericht en in oktober van dat jaar werd er een noodkerk gebouwd, waarmee de parochie zich bijna tien jaar heeft moeten behelpen. Bouwpastoor Nijsten meldde het bisdom al op 20 september 1955 dat hij een nieuwe kerk wilde laten ontwerpen door architect Theo Boosten. De eerste steenlegging vond echter pas een kleine vijf jaar later plaats, in maart 1960. De H. Familiekerk werd op 29 april 1961 ingezegend en een jaar later, op 20 mei 1962, door mgr. Moors ingezegend. De kerk met haar speelse vormen bepaalde meer dan 35 jaar het beeld van het Old Hickoryplein. De laatste mis werd op 20 april 1997 gevierd. Het Allerheiligste werd aansluitend in processie overgebracht naar de O.L.V. van Lourdeskerk. In 1999 werd de H. Familiekerk tenslotte gesloopt.


Filmimpressie
uit de O.L.V. van Lourdeskerk


Filmimpressie
uit de voormalige Guliëlmuskerk

Gulie%CC%88lmus+Vooraanzicht.jpg

Kerk van de Heilige Guliëlmus 

Op 19 maart 1957 was Mgr. Lemmens 25 jaar bisschop. De gelovigen van het bisdom Limburg gaven 'vajer bisjop' een kerk cadeau. Hij koos een wijk in het Vrouwenveld. De plek ten oosten van de Czaar Peterstraat en Koning Clovisstraat, die zwaar aan renovatie toe was en waar gezinnen uit de gesaneerde binnenstad van Maastricht waren gehuisvest.

Het waren de mensen die onder het wijkhuis Maris Stella vielen en waar al enkele jaren eerder kapelaan Theo Engelen door Lemmens voor was vrijgesteld, vanuit de Onze Lieve Vrouw van Lourdes, waar hij van 1948 tot en met 1955 kapelaan was.
Als architect werd Jos Muré gekozen. Mgr. Lemmens kwam zelf de eerste spade in de grond steken en, op 9 februari 1958, de eerste steen te leggen. Op de 19de oktober van hetzelfde jaar kon Mgr. Lemmens 'zijn' kerk reeds inzegenen, toegewijd aan zijn eigen patroonheilige, de H.Guliëlmus.
Kapelaan Engelen was intussen rector geworden en dat bleef hij tot 5 mei 1959, toen werd het rectoraat in een parochie omgezet. Op 31 mei werd rector Engelen als pastoor van de H.Guliëlmusparochie geïnstalleerd. Het bestuur van de Stichting Wijkhuiswerk werd tot kerkbestuur benoemd.
Pastoor Engelen overleed in 1968. Zijn opvolgers hebben voortdurend én met zielzorgelijke én met financiële problemen geworsteld. Uiteindelijk kwam de Guliëlmusparochie in 2004 weer samen met de parochie OLV van Lourdes en H. Familie, met Pastor Mattie Jeukens ofm als pastoor. Eén van zijn voorgangers noemde de Guliëlmuskerk een plezierige en bespreekbare kerk, waar je zonder microfoon kunt preken.
In 2008 werd in aanwezigheid van bisschop Wiertz het 50 jarig bestaan van de kerk gevierd. 

De laatste mis werd op 4 januari 2015 gevierd. Het Allerheiligste werd aansluitend in processie overgebracht naar de O.L.V. van Lourdeskerk.

Bekijk het foto-album Guliëlmuskerk